Dan Bornemark
  
Klicka på en låt för att lyssna på ett smakprov.


1. Tramslåten
2. Gruvan
3. Bönan
4. Radio Bönan #35
5. Kalufsen i Bagdad
6. Sagor för farfar
7. Gråsuggeboogie
8. Uttubashuhaga
9. Dum i munnen
10. Vi åker moped
11. Radio Bönan #36
12. Våtservett
13. Kalimba
14. Radio Bönan #712 / Pannacotta-reggae
15. (Åh nej!) Det snöar
16. Flytande gegga

 

MITT LYXPROBLEM - med Sten Gålad


Klicka på Radio Bönan för att höra ett helt unikt radioklipp med Brutus Laenngårdh och Sten Gålad!

OBS! Detta klipp finns inte med på TRAMS-skivan!
"TRAMS LAGOM TILL JUL!"

Trams är en seriös sak och alldeles för viktig för att vuxna ska få ha hand om det själv. Därför lät Dan Bornemark ett antal barn assistera de äldre musikerna. Resultatet är en CD som naturligtvis heter "TRAMS": kanske det roligaste som hänt i genren sedan M.A. Numminen gav ut sin odödliga "Haren satt i gropen i Finland".

Omfånget löper från små trudelutter till ambitiöst anlagda nummer. Det hela flätas ihop av snabba klipp in i det tramsiga kontrollrummet på "Radio Bönan". Vi jazzar ner i Gruvan, läser Sagor för farfar, dansar Gråsuggeboogie och Pannacotta-reggae, kollar hur tramsigt det går till i Uttubashuhaga, beklagar oss över den eländiga snön och åker en mopeeed som är rent ut sagt fjantig. Möjligen är "Kalufsen i Bagdad" lätt revybetonad men uppvägs mer än väl av den underbart poetiska "Kalimba".

Det hela presenteras i omväxlande musikaliska dräkter som åker på och åker av, åker hit och åker dit, men hela tiden på ett sätt som är harmoniskt samtidigt som det är äventyrligt. Som lyssnare får man knappt en lugn stund men blir heller inte jagad av flåsiga lekfarbröder utan äkta tramskänsla. Tempot böljar mellan halsbrytade vändningar och eftertänksamma vilopunkter där tramset vilar stilla skimrande i öronen.

Samarbetet mellan unga och äldre flyter smidigt och spontant också på ställen där takt och klang ställer höga krav. Man hör hur roligt alla har haft i studion. Infallen haglar och tramsar in där de passar bäst utan att det omedelbara går förlorat.

Mixningen är så väl utförd att man kan missa hur mångsidig den är. Särskilt här har konsertmästaren Dan Bornemark och hans folk gjort ett stort jobb. "Trams" är ett klockrent hårt paket under granen. Tyvärr kan den ännu bara fås på Internet via www.danbornemark.se/trams. Rätteligen borde varje skivaffär med självaktning ha vett att bulla upp denna klassiker i skylten och sedan stå åt sidan. Vi tramsar ivrigt medan vi väntar på nästa CD från bolaget Bönan Records.

Håkan Larsson / Miljömagasinet

 


CITAT OCH RECENSIONER FRÅN LYSSNARE OCH PRESS

En underbart originell skiva för barnsliga tonåringar
eller halvvuxna barn. Dan Bornemark förenar Povel
Ramelsk absurdism med fett Stevie Wonder-sound, på sin första skiva utan mamma Gullan.
Skivan utspelar sig på radiostationen Bönan, och det
är bara trams som strömmar ut i etern...
Här liras hammondorgel, bouzouki och fingercymbal,
medan Radiobönan och Tramskören dansar Grå-
suggeboogie eller berättar om det magiska trädet i Kalimba.
Briljant att dansa till, häpnas över den halsbrytande icke-
storyn och åt den sprudlande energi som genomsyrar
stråkar, barnkör och "jöttebörjarn" Bornemark.

Sofia Nyblom / Svenska Dagbladet...Det låter sött och spralligt om Dan Bornemarks barnskiva "Trams", som om man hällt ner en påse med godis i stereon...

...Det sprakar och kränger, med "Trams" blandar Dan Bornemark stilar vilt, funk, reggae och jazz, medan texterna går från ren nonsens som "Kalufsen i Bagdad" till mer eftertänksamma "Kalimba"...

...Flera spår är hittiga, som "Tramslåten" och "Bönan" och skivan känns trots sin spretighet genomtänkt och ambitiös...

Andreas Palmaer / DNFantastiska arr och intressanta stämmor !!
Mottag min hyllning!
Med utmärkt högaktning! / Michael B. TretowDen här skivan har jag väntat på länge - skivan som blir både min och min 8-åriga dotters gemensamma favoritskiva! Det blev ett stort steg framåt i vår "bonding" att ha denna fantastiska musik tillsammans att älska, sjunga och verkligen tramsa loss med. Tack Dan!

Ann GomérFantastiskt påhittiga arr (hörde jag inte en liten Gentle Giant-hommage i tramslåten, förresten?). SKITBRA låtar! - Och lika bra texter. Jag vurmar själv för barnmusik där man inte sänker kvalitén i tron att barn är nån slags korkad variant av vuxna.

Kompositions-, arr- musikanteri- och produktions-arbetet på den här plattan står högt, högt över det mesta jag nånsin har hört som gjorts för barn. - och så - som grädde på moset - liksom spritter det lekfullt av hur du har satt ihop helheten med radio-inslagen.

"Kalimba" är f.ö. fantastisk!

Örjan StranbergVille bara meddela att jag äntligen har lyssnat på ditt trams. Skivan är fantastisk. Jag blir tvungen att uppfinna den där antennen så att man kan få sin dagliga dos av Radio Bönan... Och musikarrangemangen är så vackra och lekfulla och generösa så man vill lyssna en gång till och en gång till och en gång till. Ljuvligt!

/Örjan BlixStort TACK för TRAMS! Det blev nog den märkligaste skiva jag fört till samlingen. Den är verkligen speciell. Och väldigt, väldigt rolig och underhållande, både musikaliskt och textmässigt. Den första jag fastnade riktigt för var Kalimba. Det är sånt riv med riktigt vacker text. Sen kommer jag till viss del i musik-trans när jag lyssnar på Det snöar. Och Dum i munnen känns så ärlig och flytande. Gillar allt mycket, och kul att den är så annorlunda jämfört med de andra skivorna. En mycket bra idé.
Ha det bra!

/Calle BollHej Dan!
Vilken platta du gjort! Tackar så mycket. Konceptet är ju strålande! Hela familjen går och nynnar på de där bönorna hela tiden. Dina skivor brukar ju vara välproducerade men den här känns ännu bättre. Va kul ni måste haft - TramssmarT SmarTTrams! Ut med det sockersöta kräleksdravlet in med nyttigt galet, oväntat och surt och fult och vackert. Tjolahopp! Är det Kalle Sändare du har med i studion? Det där konstiga namnet.

/Jan-Erik Sääf> Får man fråga hur mycket som är improviserat på Radio Bönan-spåren. Mycket låter helt sjukt roligt improviserat (= superbra)! Tog det lång tid att göra dem?

/Calle Boll

> Svar från Dan:
Allt är improviserat. Det är det det bygger på... Jag och min gode vän Brutus har gjort sånt sedan 1982 och dessa inspelningar gjorde vi i somras. Äntligen har vi för första gången fått avsättning för våra tramserier på platta. Och det har vi snackat om sedan åttiotalet alltså! -dB   
© 2021 Dan Bornemark / Bönan Records. Alla rättigheter förbehållna.
www.danbornemark.se